Masové kuličky v bramborách recept


Masové kuličky v bramborách recept.

Pokud chcete připravit masové kuličky v bramborách, připravte si následující ingredience:

Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- sůl, pepř dle chuti
- olej pro smažení
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- petrželka nebo pažitka na ozdobu

Recept:
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vařte v osolené vodě do měkka. Poté je sceďte a nechte trochu vychladnout.
2. Mezitím si připravte masové kuličky. V míse smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vejce, sůl, pepř, kmín a papriku. Dobře promíchejte, až vznikne jednolitá směs.
3. Z masa vytvarujte malé kuličky. V hluboké pánvi rozehřejte olej a kuličky na něm ze všech stran opečte do zlatova. Poté je vyjměte a odložte stranou.
4. V misce rozmačkejte uvařené brambory, přidejte trochu másla nebo mléka pro jemnější texturu a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
5. V hluboké zapékací míse nebo na pánvi vytvořte první vrstvu z bramborové kaše, na ni rovnoměrně rozložte masové kuličky a zakryjte je zbylou bramborovou kaší.
6. Zapékací mísu dejte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C asi 20 minut, dokud vrch nezíská zlatavou barvu.
7. Před podáváním posypte jídlo nasekanou petrželkou nebo pažitkou pro čerstvý vzhled a chuť.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete do masové směsi přidat trochu chilli papričky nebo několik kapek tabaska.
- Pokud máte rádi syrové pokrmy, můžete na vrstvu masových kuliček přidat plátky vašeho oblíbeného sýra před tím, než zakryjete vrchní vrstvou brambor.
- Aby byly masové kuličky šťavnatější, můžete do směsi přidat trochu vody nebo vývaru.
- Jakékoliv zbývající masové kuličky můžete použít jako skvělý základ pro domácí omáčku na špagety nebo jako přílohu k jiným jídlům.