Masové kuličky se zelím a bramborami recept


Masové kuličky se zelím a bramborami recept.

Masové kuličky se zelím a bramborami jsou klasickým, chutným a výživným jídlem. Tento recept je jednoduchý a ideální pro chladné večery.

Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 hlávka zelí, nakrájená na kousky
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 1 lžíce oleje
- 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička tymiánu

Recept:
1. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nebudou všechny ingredience rovnoměrně rozložené.
2. Z masové směsi tvarujte malé kuličky, velikosti ořechu.
3. V hluboké pánvi na oleji zpěňte zbylou cibuli a česnek. Přidejte nakrájené zelí a brambory, osmahněte, poté přidejte papriku a rajčatový protlak a míchejte.
4. Do pánve vložte masové kuličky, přilijte vývar a přidejte tymián. Promíchejte, přiklopte a na mírném ohni dusíte asi 45 minut, dokud nejsou brambory měkké a kuličky uvařené.
5. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit lžící rozpuštěné mouky ve vodě.

Tipy:
- Místo strouhanky můžete použít namočený a vymačkaný rohlík pro šťavnatější kuličky.
- Pro aromatickější variantu můžete do masové směsi přidat trochu majoránky nebo čerstvé petrželky.
- Kuličky před přidáním do omáčky můžete také krátce opečít na pánvi, aby měly křupavější povrch.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky lžičku chilli papričky.

Tento recept na masové kuličky se zelím a bramborami je jednoduchý na přípravu a můžete ho upravit podle vlastních preferencí. Je to výživné a sycené jídlo, které si určitě zamilujete.