Masové kuličky se zeleninou ve smetanové omáčce recept


Masové kuličky se zeleninou ve smetanové omáčce recept.

Masové kuličky se zeleninou ve smetanové omáčce jsou vynikajícím jídlem, které kombinuje šťavnatou chuť masa s jemnou a krémovou texturou omáčky. Zde je návod, jak si toto lahodné jídlo připravit.

Ingredience:
- 500g mletého masa (hovězího, vepřového nebo směs)
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 vejce
- 50g strouhanky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce oleje na smažení
- 1 malá cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 200g čerstvých nebo mražených hrášku
- 250ml smetany na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- 250ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky

Recept:
1. V míse důkladně promíchejte mleté maso, cibuli, česnek, strouhanku, vejce, sůl a pepř. Z této směsi tvarujte malé kuličky.
2. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky na něm ze všech stran opečte dozlatova. Poté je vyjměte a odložte na bok.
3. Ve stejné pánvi přidejte trochu oleje a orestujte nakrájenou cuketu s mrkví, dokud zelenina mírně nezměkne.
4. Přisypejte mouku a míchejte, dokud se nezačlení do zeleniny. Pomalu přilévejte smetanu a vývar, stále míchejte, aby se předešlo hrudkám.
5. Přidejte hrášek a bylinky, promíchejte a nechte omáčku na mírném ohni vařit, dokud nezhoustne.
6. Vraťte masové kuličky do pánve, promíchejte s omáčkou a zeleninou a vařte na mírném ohni dalších 10 minut, aby se chutě spojily.
7. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, například s rýží, těstovinami nebo pečivem.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete přidat trochu bílého vína do smetanové směsi.
- Pokud máte raději pikantní chutě, přidejte do masové směsi trochu chilli nebo papriky.
- Masové kuličky můžete připravit i v troubě. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200°C asi 20 minut nebo dokud nejsou zlatavé.
- Experimentujte s různými druhy zeleniny podle sezóny a vašich preferencí.