Masové kuličky s rajčatovou omáčkou recept


Masové kuličky s rajčatovou omáčkou recept.

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou jsou oblíbeným jídlem, jehož příprava nevyžaduje mnoho času ani složitých ingrediencí. Díky své jednoduchosti a výborné chuti si toto jídlo získalo popularitu po celém světě. Níže naleznete seznam ingrediencí, recept a užitečné tipy pro přípravu tohoto lahodného pokrmu.

Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 700 ml passaty (pasírovaná rajčata)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml vody nebo hovězího vývaru

Recept:
1. V míse smíchejte mleté maso, polovinu nakrájené cibule, česnek, vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud směs nebude jednotná.
2. Z masové směsi vytvořte malé kuličky o velikosti golfu.
3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a opékejte kuličky z každé strany dozlatova, přibližně 2 minuty ze strany. Poté je vyjměte a odložte.
4. Na zbývajícím oleji osmažte zbylou cibuli dozlatova, přidejte passatu, vodu nebo vývar, oregano, cukr, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.
5. Do omáčky vložte opékané masové kuličky, pokryjte a nechte na mírném ohni dusit asi 20 minut.
6. Podávejte s těstovinami, rýží nebo chlebem.

Tipy:
- Pro ještě šťavnatější kuličky můžete do masa přidat trochu nastrouhaného parmezánu.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do rajčatové omáčky špetku chilli vloček.
- Masové kuličky můžete před dušením v omáčce také upéct v troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut pro křupavější povrch.
- Pro bohatší chuť omáčky můžete přidat i nakrájené olivy nebo kapary.
- Rajčatová omáčka je ideální k přípravě většího množství a následnému zamrazování, takže pokud máte dostatek surovin, neváhejte a připravte si víc.