Masové kuličky s ananasem recept.
Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 malá cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 konzerva ananasu ve vlastní šťávě (kousky nebo plátky)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce ketchupu
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce rostlinného oleje
Recept:
1. V míse smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud nevznikne jednolitá směs.
2. Z masové směsi tvarujte malé kuličky. Velikost si můžete přizpůsobit podle preference.
3. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a masové kuličky na něm zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Nemusí být úplně hotové uvnitř, dokončí se v omáčce.
4. Ananas scedíte, ale šťávu si nechte. Pokud máte ananas ve velkých kusech, nakrájejte ho na menší.
5. V jiné pánvi smíchejte šťávu z ananasu, sójovou omáčku, med, ketchup a ocet. Přiveďte k varu.
6. Do vzniklé omáčky přidejte opečené masové kuličky a ananas. Promíchejte a vařte na mírném ohni cca 15 minut, dokud nejsou kuličky úplně hotové a omáčka se trochu nezredukuje.
7. Podávejte s rýží nebo chlebem.
Tipy:
- Pro pikantnější variantu přidejte do omáčky trochu čerstvého chilli nebo chilli vloček.
- Můžete experimentovat s přidáním zeleniny, jako jsou papriky nebo cukety, do omáčky spolu s ananasem pro zvýšení nutriční hodnoty jídla.
- Pokud máte rádi sladko-kyselé chutě, můžete přidat více octa nebo medu podle vaší chuti.
- Pro vegetariánskou variantu můžete použít namísto masa směs z čočky a ovesných vloček.