Masové koule s bulgurem a zeleninou recept.
Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 hrnek bulguru
- 2 středně velké mrkve
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, bazalka apod.)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
Recept:
1. Bulgur uvařte podle návodu na obalu a nechte ho vychladnout.
2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Mrkve a cuketu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
3. V hluboké míse smíchejte mleté maso, vychladlý bulgur, nakrájenou cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev, cuketu, vejce, mletou papriku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
4. Z masové směsi tvořte malé koule. Pokud se vám směs lepí na ruce, můžete si ruce navlhčit vodou nebo olejem.
5. Na pánvi rozehřejte olivový olej a masové koule na něm po všech stranách opékejte, dokud nebudou zlatohnědé. Poté přidejte rajčatový protlak a trochu vody, promíchejte a dusíte pod pokličkou asi 10 minut.
6. Podávejte s čerstvými bylinkami na ozdobu.
Tipy:
- Masové koule můžete podávat s různými přílohami, například s čerstvým salátem, pečivem nebo s lehkou omáčkou.
- Do masové směsi můžete přidat i další koření dle vaší chuti, například oregano, tymián nebo koriandr.
- Pro veganskou verzi můžete místo mletého masa použít rostlinnou alternativu, například mletý sójový granulát nebo seitan. Vejce můžete nahradit lněným semínkem smíchaným s vodou.