Masové koule na zelenině recept


Masové koule na zelenině recept.

Ingredience:
- 500g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička tymiánu
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 2 lžíce olivového oleje
- 400g rajčatového protlaku

Recept:
1. V míse smíchejte mleté maso, vejce, strouhanku, prolisované stroužky česneku, sůl, pepř, mletou papriku a tymián. Důkladně promíchejte, až vznikne jednotná směs.
2. Z masové směsi tvořte koule o velikosti golf míčku a odložte je stranou.
3. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Nakrájejte cibuli na kostičky, mrkev a papriku na tenké proužky a cuketu na půlkolečka. Zeleninu přidejte na pánev a restujte asi 5 minut.
4. Přidejte rajčatový protlak k zelenině a promíchejte. Přiveďte směs k varu a poté snižte teplotu tak, aby směs jen mírně bublala.
5. Do omáčky zvolna vkládejte masové koule. Pokryjte pánvi pokličkou a vařte na mírném ohni asi 25 minut, nebo dokud nejsou koule uvařené a omáčka zhoustla.
6. Podávejte teplé, ideálně s vařenými těstovinami nebo čerstvým pečivem.

Tipy:
- Pro jemnější chuť můžete do masové směsi přidat trochu nakrájené petrželky nebo pažitky.
- Můžete experimentovat se zeleninou dle vaší chuti nebo sezónní nabídky.
- Pro extra křupavé masové koule je nejprve můžete na pánvi z všech stran opečení, než je přidáte do omáčky.