Masové knedlíčky v rajské omáčce recept


Masové knedlíčky v rajské omáčce recept.

Masové knedlíčky v rajské omáčce jsou klasickým českým jídlem. Je to vynikající a srdcová volba pro oběd nebo večeři.

Ingredience
Na knedlíčky
500 g mletého masa směs hovězího a vepřového
1 cibule jemně nakrájená
2 stroužky česneku utřené
1 vejce
50 g strouhanky
sůl a pepř podle chuti
majoránka podle chuti

Na rajskou omáčku
1 cibule jemně nakrájená
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
500 ml vývaru hovězího nebo zeleninového
400 g rajčatového protlaku
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1 bobkový list
pepř podle chuti

Recept
Začneme přípravou knedlíčků. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř a majoránku. Dobře promíchejte, aby byla směs jednotná. Z této směsi tvořte malé kuličky.
V pánvi na troše oleje knedlíčky opékejte z každé strany dozlatova. Poté je vyjměte a odložte stranou.
V témže hrnci přidejte trochu oleje a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte mouku a míchejte, dokud se nespojí s tukem. Postupně přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo hrudkám.
Přidejte rajčatový protlak, cukr, sůl, bobkový list a pepř. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
Vraťte knedlíčky do omáčky a vařte dalších 10-15 minut, dokud nejsou knedlíčky měkké a omáčka se trochu nezredukuje.
Podávejte s vařenými bramborami nebo houskovým knedlíkem.

Tipy
Knedlíčky udrží lepší tvar, pokud masovou směs necháte před tvarováním v chladničce odležet asi 30 minut.
Pokud máte rádi pikantnější, můžete přidat do omáčky lžičku sladké papriky nebo trochu chilli.
Pro ještě bohatší chuť můžete do omáčky přidat několik lžic smetany.

Dobrou chuť!