Masová omáčka na těstoviny recept


Masová omáčka na těstoviny recept.

Masová omáčka na těstoviny je klasický a oblíbený recept, který zahřeje a potěší každého milovníka italské kuchyně. Ať už je servírována s špagetami, tagliatelle nebo jinými těstovinami, vždy nabízí bohatou a uspokojivou chuť.

Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězího, vepřového nebo směs)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g konzervovaných rajčat v kouscích nebo rajčatový protlak
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 malý mrkev (nepovinné)
- 100 ml červeného vína (nepovinné)
- Parmezán nebo jiný tvrdý sýr na posypání

Recept:
1. Na středně silném ohni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kousky nakrájený česnek. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
2. Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho restujte, dokud neztratí růžovou barvu. Pokud používáte, přidejte na malé kousky nakrájenou mrkev.
3. Ochutíme sušeným oreganem, bazalkou, solí a černým pepřem. Dobře promíchejte.
4. Přilijte červené víno a nechte alkohol vyvařit, to obvykle trvá asi 2 minuty.
5. Přidejte rajčata v kouscích nebo rajčatový protlak. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Omáčku přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 30 minut. Občas promíchejte.
7. Před podáváním ochutnejte a případně dochutíte solí a pepřem.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do omáčky přidat lžíci tomatového protlaku.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do omáčky špetku chilli vloček.
- Masovou omáčku můžete podávat s jakýmikoli těstovinami, ale nejvíce se hodí špagety nebo tagliatelle.
- Při servírování posypte omáčku na těstovinách nastrouhaným parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem pro ještě lepší chuť.
- Omáčka se dá výborně zmrazit, takže pokud uvaříte větší množství, můžete si část uschovat na později.