Masová česnečka recept.
- Masová česnečka
-# Ingredience:
- 500 g hovězího nebo kuřecího masa
- 10 stroužků česneku
- 2 l vody
- 2 kostky hovězího bujónu (pokud vaříte s hovězím masem) nebo kuřecího bujónu (pokud vaříte s kuřecím masem)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 4 brambory
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti
- Hladká mouka nebo kukuřičný škrob pro zahuštění
-# Recept:
1. Maso omyjte, pokud je třeba, nakrájejte na malé kousky a dejte do velkého hrnce. Přidejte vodu a kostky bujónu. Přiveďte k varu.
2. Mezitím očistěte a na drobno nakrájejte česnek. Cibuli oloupejte a také nakrájejte na drobno. Oboje osmahněte na pánvi s olejem dozlatova a poté přidejte do hrnce.
3. Očistěte zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory) a nakrájejte ji na kousky. Přidejte do hrnce.
4. Vařte na středním plameni, dokud maso a zelenina nejsou měkké, zhruba 30-60 minut podle druhu masa a velikosti kousků.
5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
6. Pokud preferujete hustší polévku, můžete část brambor rozmačkat nebo polévku zahustit hladkou moukou nebo kukuřičným škrobem, který rozpustíte v troše vody a vmícháte do polévky. Pak ještě nechte chvíli povařit, aby se chuť zahušťovadla spojila s polévkou.
-# Tipy:
- Česnečka je vynikající s čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Pokud máte raději intenzivnější chuť česneku, můžete přidat více stroužků.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat trochu smetany nebo zakysané smetany při podávání.
- Majoránka dodá polévce typickou chuť, ale můžete experimentovat i s dalšími bylinkami, jako je tymián nebo rozmarýn.