Maso se smetanovo-hořčičnou omáčkou recept


Maso se smetanovo-hořčičnou omáčkou recept.

Ingredience:
- 500 g hovězího nebo vepřového masa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hořčice (dle chuti můžete použít klasickou, dijonskou nebo jinou)
- 100 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
- Olej nebo máslo na smažení
- Sůl a pepř podle chuti
- Na zahuštění: 1 lžička hladké mouky nebo škrobu rozpuštěné v trošce vody

Recept:
1. Maso si omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky nebo kostky. Osolíme a opepříme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej nebo máslo a maso na něm zprudka opečeme dohněda. Poté maso vyjmeme a odložíme na stranu.
3. V tuku, který zbyl po smažení masa, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a chvíli společně restujeme.
4. K cibuli s česnekem přidáme hořčici, smetanu a vývar a dobře promícháme.
5. Maso vraťte zpět do pánve s omáčkou. Promíchejte a na mírném ohni dusíme, dokud maso nezměkne a omáčka se trochu nezredukuje. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit směsí mouky nebo škrobu s trochou vody.
6. Před podáváním omáčku dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Tipy:
- Maso bude měkčí a šťavnatější, pokud ho necháte dusit na velmi mírném ohni po delší dobu.
- Aby omáčka získala zajímavější chuť, můžete do ní přidat lžičku medu nebo javorového sirupu.
- Tato omáčka se skvěle hodí k těstovinám, knedlíkům nebo pečeným bramborám.
- Pro aromatickější variantu můžete do omáčky přidat trochu čerstvě nasekaného tymiánu nebo rozmarýnu.
- Pokud preferujete hustší omáčky, nezapomeňte použít zahušťovadlo. Buď mouku nebo škrob smíchejte s malým množstvím vody a přilijte do omáčky, aby se zahustila k požadované konzistenci.