Maso na paprice s cuketou a smetanou recept


Maso na paprice s cuketou a smetanou recept.

- Ingredience

- 500g hovězího nebo vepřového masa
- 1 velká cuketa
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 ml vody nebo vývaru

- Recept

1. Maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a na něm začněte restovat cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a restujte ještě asi minutu.
3. Přidejte maso a opečte ho ze všech stran dohněda. Posypete paprikou a kmínem, promíchejte a chvíli restujte, aby se uvolnily aroma koření.
4. Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a dusíte pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud není maso měkké. Občas promíchejte.
5. Mezitím cuketu nakrájejte na půlkolečka nebo kostičky. Přibližně 20 minut před koncem vaření přidejte cuketu do hrnce. Pokud je třeba, přilijte trochu vody nebo vývaru.
6. Když je maso měkké a cuketa uvařená, vmíchejte smetanu a vařte ještě několik minut, aby se všechny chutě spojily. Ochutnejte a případně dochutěte solí a pepřem.
7. Podávejte s knedlíkem, rýží nebo chlebem.

- Tipy

- Pokud máte rádi pikantnější jídlo, přidejte k paprice lžičku chilli nebo několik kapek pálivé omáčky.
- K dochucení můžete použít i čerstvé bylinky jako je petržel nebo majoránka, které přidáte na konec vaření.
- Pro hustší omáčku můžete na konci vaření přidat lžičku kukuřičného škrobu rozpuštěného v malém množství vody.
- Toto jídlo je výborné i druhý den, kdy se chutě ještě více propojí.