Máslové řízky - sváteční recept


Máslové řízky - sváteční recept.

Máslové řízky jsou klasickým českým dezertem, který se často podává při slavnostních příležitostech. Jsou to malé, chutné a překvapivě jednoduché cukroví, které si zamilujete. Zde je postup, jak na to.

Ingredience
200 gramů másla
100 gramů moučkového cukru
1 vanilkový cukr
300 gramů hladké mouky
1 vejce
špetka soli
marmeláda pro spojení
čokoláda a kokos na ozdobení

Recept
Nejprve si připravíme těsto. Měkké máslo smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a důkladně promícháme. Pomalu přisypeme mouku se špetkou soli a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme asi hodinu odpočinout v chladničce.

Po vytažení z chladničky těsto rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm. Vykrájíme malé kruhy nebo jiné tvary dle vlastního výběru. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa, dokud nejsou lehce zlatavé, což trvá přibližně 8-10 minut.

Po upečení necháme řízky chvíli vychladnout. Potom dva a dva spojíme marmeládou. Rozpuštěnou čokoládu můžeme použít k namočení poloviny řízku a posypat kokosem pro dekorativní efekt.

Tipy
Máslové řízky můžete variabilně přizpůsobit přidáním ořechů, citronové kůry nebo různých druhů marmelád pro různé chutě.
Dbejte na to, aby bylo máslo skutečně měkké, ideální je nechat ho přes noc na kuchyňské lince.
Pokud máte rádi křupavější cukroví, nechte řízky v troubě o 1-2 minuty déle.
Těsto můžete uchovat i v mrazáku, pokud chcete péct později.