Martinské rohlíčky recept
Martinské rohlíčky jsou tradiční české pečivo, které se často peče kolem svátku svatého Martina. Jsou to malé, jemné rohlíčky, které mají bohatou chuť a jsou skvělé k čaji nebo kávě.
Ingredience
500 g hladké mouky
250 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
1 celé vejce
100 ml smetany
citronová kůra z jednoho citronu
vanilkový cukr
špetka soli
marmeláda nebo ořechová náplň pro plnění
Recept
V míse smíchejte mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli.
Přidejte změklé máslo a promíchejte do hrubé směsi.
Přidejte žloutky, celé vejce, smetanu, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vytvořte hladké těsto.
Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce odpočinout minimálně 1 hodinu.
Po vytažení těsta z chladničky rozdělte na menší kousky a vyválejte z nich malé kuličky.
Každou kuličku rozválejte a naplňte marmeládou nebo ořechovou náplní.
Těsto s náplní zarolujte do tvaru rohlíčku.
Položte rohlíčky na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
Hotové rohlíčky ještě horké obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Tipy
Pro aromatictější chuť můžete do těsta přidat trochu skořice nebo badyánu.
Marmeládu můžete pro větší zpestření smíchat s trochou rumu nebo citronové šťávy.
Pokud preferujete křupavější texturu, můžete rohlíčky před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
Martinské rohlíčky jsou nejlepší, když jsou čerstvě upečené, ale dobře se uchovávají i několik dní v uzavřené nádobě.