Mandlový nákyp recept


Mandlový nákyp recept.

**Ingredience:**
- 150 g loupaných mandlí
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání

**Recept:**
1. Mandlový nákyp začneme přípravou mandlí, které nahrubo nasekáme.
2. V míse oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka.
3. V malém rendlíku přivedeme mléko k varu a přilijeme ho k směsi žloutků a cukru, stále mícháme.
4. Tuto směs nalijeme zpět do rendlíku a za stálého míchání ji zahříváme, dokud nezhoustne. Neměla by však vařit. Poté ji odstavíme a necháme mírně vychladnout.
5. Přidáme nasekané mandle do vlažné směsi a promícháme.
6. Vejce bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně jej vmícháme do směsi.
7. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme moukou (nebo použijeme pečící papír), do něj nalijeme připravenou směs.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut, nebo dokud nákyp nezhoustne a nezíská zlatavou barvu.
9. Po upečení necháme nákyp mírně vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem.

**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete do směsi přidat lžíci amaretta nebo pár kapek mandlové esence.
- Mandlový nákyp podávejte teplý či vlažný, skvěle se hodí s vanilkovou zmrzlinou nebo ovocným sorbetem.
- Pokud máte rádi vláčnější texturu, nákyp nechte v troubě kratší dobu, bude pak méně pevný, ale krémovější.