Mandlový dort recept.
Ingredience pro mandlový dort:
Mandle mleté 200 gramů
Cukr krupice 200 gramů
Máslo 200 gramů
Vejce 4 kusy
Pšeničná mouka hladká 50 gramů
Prášek do pečiva 1 lžička
Vanilkový extrakt 1 lžička
Citronová kůra 1 citronu
Recept na mandlový dort:
Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia. Máslo nechte změknout na pokojové teplotě. Ve velké míse smíchejte změklé máslo s cukrem krupicí a šlehejte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Postupně do směsi zašlehávejte jednotlivá vejce. Přidávejte je postupně, a to po každém dobře promíchejte. Do směsi přidejte vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru.
V jiné misce smíchejte mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Tuto směs postupně vmíchávejte do máslíčkové směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
Připravte si formu na dort, kterou vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rovnoměrně rozetřete do formy. Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut. Dort je hotový, když špejle vložená do středu vyjde čistá. Nechte dort vychladnout ve formě na 10 minut, poté ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy pro dokonalý mandlový dort:
Ujistěte se, že všechny ingredience jsou na pokojové teplotě, to pomůže k lepší integraci a vzdušnosti dortu.
Pro intenzivnější citronovou chuť můžete přidat i trochu citronové šťávy společně s kůrou.
Pokud chcete dort trochu navlhčit, můžete připravit jednoduchý sirup z vody, cukru a citronové šťávy a touto směsí dort po upečení potřít.
Pro ozdobu můžete použít citronovou polevu nebo jen posypat lehce moučkovým cukrem.
Mandlový dort je výborný sám o sobě, ale skvěle chutná i s kopčkem šlehačky nebo s ovocem, například s čerstvými malinami nebo jahodami.