Maminčiny perníčky recept.
**Ingredience**
Mouka pšeničná hladká 500 g
Cukr moučka 200 g
Med 150 g
Máslo 100 g
Vejce 1 ks
Soda bikarbona 1 lžička
Koření na perník 2 lžičky
Citronová kůra 1 lžička
**Recept**
Máslo, med a cukr se dají do kastrolu a zahřejí se, dokud se máslo nerozpustí a směs není hladká. Nechte směs vychladnout. Ve větší míse smíchejte mouku, sodu, koření a citronovou kůru. Do suché směsi přidejte medovou směs a vejce a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalíte do potravinové fólie a nechte odpočívat v chladničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc. Vyválejte těsto na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 mm a vykrajujte perníčky různých tvarů. Perníčky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut. Po upečení nechte perníčky vychladnout a poté je můžete zdobit polevou.
**Tipy**
- Přidejte do těsta trochu mletého badyánu nebo hřebíčku pro intenzivnější chuť.
- Perníčky mohou být měkčí nebo tvrdší podle toho, jak dlouho je pečete. Pro měkčí perníčky je pečte kratší dobu.
- Pokud chcete, aby byly perníčky lesklé, potřete je před pečením bílkem.
- Poleva může být z bílků a moučkového cukru, případně již hotové polevy dle vlastního výběru.
- Perníčky jsou skvělé nejen na Vánoce, ale i jako malý sladký dárek k jiným příležitostem.