Mámin sýr-šunkový koláč recept


Mámin sýr-šunkový koláč recept.

Mámin sýr-šunkový koláč je lahodný a snadno připravitelný pokrm, který potěší na každé rodinné oslavě nebo jako skvělý snack k večernímu sledování filmů. Zde je, co budete potřebovat, jak na to a pár tipů, jak koláč udělat ještě lepší.

Ingredience:

- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 4 lžíce studené vody
- 150 g šunky
- 150 g tvrdého sýra (např. eidam)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- Trochu másla na vymazání formy
- Hrst čerstvého tymiánu nebo pažitky pro ozdobu

Recept:

Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, sůl a nakrájené máslo do hrubé směsi. Přidejte vejce a vodu a rychle zpracujte do hladkého těsta. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici asi 30 minut.

Mezitím si připravte náplň. Šunku nakrájejte na malé kostičky a sýr nastrouhejte. Ve velké míse smíchejte šunku, sýr, smetanu a vejce. Ochutnejte solí a pepřem.

Předehřejte si troubu na 180°C. Formu na koláč vymažte máslem a vyložte vyváleným těstem. Kraje těsta nechte přesahovat přes okraje formy, abyste je po naplnění mohli přehnout přes náplň.

Náplň rovnoměrně rozprostřete po těstě a pokud máte, přehněte přes ní okraje těsta. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud náplň neztuhne a povrch koláče nezíská zlatavou barvu.

Po upečení nechte koláč chvíli odpočívat, poté ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.

Tipy:

- Pro extra křupavé těsto koláč před pečením náplní můžete předpéci asi 10 minut. Použijte k tomu fazolky nebo speciální kuličky na slepé pečení.
- Pro pikantnější variantu přidejte do náplně trochu mletého chilli nebo nakrájené papriky.
- Koláč je vynikající jak teplý, tak studený, takže ho můžete připravit i s předstihem.
- Vyzkoušejte různé druhy sýrů pro různé chutě – například gouda, čedar nebo dokonce modrý sýr pro intenzivnější chuťový zážitek.

Tento koláč je jistě skvělým doplňkem jakékoli tabule, přináší nejen skvělou chuť, ale i útulnou atmosféru domácího vaření.