Malý cibulový chlebík recept.
- Ingredience
- 250 g celozrnné mouky
- 1 balení suchého droždí
- 1 malá cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu nebo cukru
- 1 lžíčka sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
- Recept
1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience. Malou cibuli oloupejte a nasekejte na drobno.
2. V míse smíchejte celozrnnou mouku a suché droždí. Přidejte sůl a sušené bylinky, promíchejte.
3. V menší misce smíchejte vlažnou vodu s olivovým olejem a medem nebo cukrem. Tuto směs přilijte do moučné směsi.
4. Přidejte nasekanou cibuli do těsta a zpracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody. Pokud je naopak příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
5. Těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a zhruba 5-10 minut jej hněťte, dokud nebude pružné.
6. Uformujte z těsta bochánek a nechte jej přikrytý čistou utěrkou kynout na teplém místě asi 45 minut, nebo dokud těsto nedoroste na dvojnásobný objem.
7. Předehřejte troubu na 200 °C.
8. Kynutý bochánek jemně potřete trochou vody a můžete jej na povrchu naříznout nožem pro dekorativní efekt.
9. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud chlebík nezíská zlatavou kůrčičku a při poklepání na spodní stranu zní dutě.
10. Po upečení nechte chlebík vychladnout na mřížce.
- Tipy
- Experimentujte s různými druhy mouky pro změnu chuti a textury chlebíku.
- Přidání malé lžičky jablečného octa do těsta může pomoci aktivovat droždí a zlepšit kynutí.
- Pokud máte rádi cibulku v chlebu, můžete zvýšit její množství podle chuti, nebo přidat jemně nakrájený pórek pro jemnější chuť.
- Chlebík můžete ozdobit semínky, například slunečnicovými nebo dýňovými, před pečením pro křupavou texturu a výživný boost.