Makový koláč s posypkou recept


Makový koláč s posypkou recept.

Ingredience pro makový koláč:

Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli

Pro náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový cukr

Pro posypku:
- 50 g hladké mouky
- 30 g másla
- 20 g cukru

Recept:

1. Připravte si těsto. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, špetku soli, vejce a nakonec přidávejte na kousky nakrájené máslo. Zpracujte do hladkého těsta. Těsto poté zabalte do potravinové folie a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.

2. Mezitím si připravte náplň. V kastrůlku ohřejte mléko s cukrem a vanilkovým cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte mletý mák a vařte na mírném ohni asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte z ohně a nechte vychladnout.

3. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.

4. Vyválejte těsto na velikost vaší formy, těsto by mělo pokrývat dno a minimálně části boků formy.

5. Na připravené těsto rovnoměrně rozetřete makovou náplň.

6. Připravte si posypku. Ve misku dejte mouku, cukr a máslo. Prsty tuto směs rozetřete, dokud nezískáte drobenku. Tuto drobenku rovnoměrně rozsypejte po makové náplni.

7. Vložte koláč do trouby a pečte přibližně 25-30 minut, nebo dokud není vrch zlatavý a těsto upečené.

8. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout, než jej podáváte.

Tipy:

- Pokud máte rádi výraznější makovou chuť, můžete do náplně přidat více máku.
- K posypce můžete přidat nasekané ořechy pro extra křupavost.
- Koláč je ještě lahodnější, pokud jej podáváte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Pro ještě vláčnější těsto můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.