Makovník s brusinkami recept


Makovník s brusinkami recept.

Makovník s brusinkami je tradiční sladké pečivo, které spojuje jemnou chuť máku s kyselkavostí brusinek. Ideální je k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po rodinném obědě.

**Ingredience:**

- 500 g hladké mouky
- 1 balíček suchého droždí
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 100 g másla
- Špetka soli

**Na náplň:**

- 300 g mletého máku
- 150 g cukru moučka
- 200 g brusinek (mohou být čerstvé nebo mražené)
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml mléka

**Postup:**

1. Nejprve připravíme kynuté těsto. V míse smícháme hladkou mouku, suché droždí, cukr a špetku soli. Přilijeme vlažné mléko, přidáme rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Mezitím připravíme náplň. Mletý mák smícháme s cukrem moučka, vanilkovým cukrem a mlékem. Mícháme, dokud nezískáme hladkou pastu. Přidáme brusinky a lehce promícháme.

3. Kynuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na plát, na který rovnoměrně rozetřeme polovinu mákové náplně s brusinkami.

4. Těsto s náplní pečlivě zrolujeme a vložíme do předem vymazané a moukou vysypané formy na pečení.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut, dokud makovník není zlatavý a dovnitř vložená špejle nevyjde suchá.

**Tipy:**

- Aby byla náplň šťavnatější, můžete do máku přidat trochu rozpuštěného másla.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť brusinek, můžete jejich množství v receptu zvýšit.
- Makovník chutná nejlépe vychlazený, ideálně po jedné noci v lednici, kdy se chutě dokonale spojí.
- Pro ozdobu můžete použít moučkový cukr nebo polevu z bílé čokolády.

Tento recept na makovník s brusinkami je jednoduchý a výsledek stojí za to. Užijte si pečení a následné pochutnávání na této výjimečné dobrotě.