Makovník recept


Makovník, tradiční sladký koláč s makem, je oblíbený zejména ve střední a východní Evropě. Tady je jednoduchý recept na jeho přípravu:

Ingredience:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- špetka soli

Náplň:
- 300 g mletého máku
- 150 g cukru
- 50 g rozinek
- 50 g mletých ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 1 citronova kůra
- 200 ml mléka

Postup:
Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku a sůl. Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a cukr, nechte vzejít kvásek. Do mouky přidejte kvásek, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

Mezitím si připravte náplň. Mák s rozinkami, ořechy, cukrem, skořicí a citronovou kůrou smíchejte ve větším hrnci a přidejte mléko. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Nechte ji vychladnout.

Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě části. Jednu část vyválejte na pomoučněné ploše a položte do vymazaného plechu. Rozprostřete připravenou makovou náplň a přikryjte druhou vyválenou částí těsta. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

Před pečením potřete koláč rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut, dokud není povrch zlatavý.

Tipy:
- Před podáváním můžete makovník posypat moučkovým cukrem nebo polit čokoládovou polevou pro extra sladký zážitek.
- Pokud máte rádi vlhčí koláče, můžete hotový makovník potřít ještě teplým mlékem.
- Pro jemnější chuť můžete do náplně přidat i trochu vanilkového extraktu.

Užijte si výsledný makovník k čaji nebo jako osvěžující dezert!