Makovec bez vajec recept.
Ingredience na makovec bez vajec zahrnují mouku, cukr, mléko, mák, prášek do pečiva, olej, citronovou kůru a vanilkový cukr. Případně můžete přidat rozinky nebo ořechy pro obohacení chuti.
Postup přípravy začíná tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smícháte mouku, mák, prášek do pečiva a vanilkový cukr. V jiné míse smícháte mléko, olej, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Tyto dvě směsi pak spojíte dohromady a promícháte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud chcete, můžete do těsta vmíchat i rozinky nebo nasekané ořechy.
Těsto přelijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku nebo do jiné pekáčku podle vaší volby. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Upečenost makovce ověřte špejlí nebo dřevěným špejlem – pokud po zapíchnutí do těsta nic neulpí, makovec je hotový.
Tipy pro dokonalý makovec:
Zkuste přidat do těsta trochu rumu pro zvýraznění chuti. Citronovou kůru můžete nahradit pomerančovou pro jemnější aroma. Nezapomeňte, že makovec chutná nejlépe, když je úplně vychladlý, ideálně několik hodin po upečení nebo dokonce druhý den.