Makové řezy s polevou recept.
**Ingredience:**
Pro těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 4 lžíce máku
- 2 vejce
Pro polevu:
- 150 g cukru moučka
- 3-4 lžíce citronové šťávy
**Recept:**
1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidejte měkké máslo nakrájené na kousky, cukr moučka, mák a vejce. Vše důkladně zpracujte v hladké těsto.
2. Těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo použijte pečicí papír) a urovnejte na stejnou tloušťku.
3. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, dokud těsto nezhnědne a nebude pevné na dotek.
4. Nechte upečený korpus chvíli vychladnout a mezitím si připravte polevu. Cukr moučka smíchejte s citronovou šťávou, aby vznikla hladká a lesklá poleva. Pokud je poleva příliš hutná, přidejte ještě trochu šťávy. Pokud je naopak příliš řídká, přidejte cukr moučka.
5. Polevu rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus.
6. Nechte polevu ztuhnout, pak řez na kousky podle chuti a podávejte.
**Tipy:**
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť máku, můžete do těsta přidat ještě jednu nebo dvě lžíce máku.
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry.
- Upečené makové řezy můžete před servírováním posypat moučkovým cukrem nebo kokosovou strouhankou pro dekoraci.
- Makové řezy jsou ideální jako sladká svačina ke kávě nebo čaji. Můžete je také zabalit jako pěkný dárek pro přátele a rodinu.