Maková stopadesátka recept.
Maková stopadesátka je tradiční český sladký pečený pokrm, který potěší nejen na svátečním stole. Následující recept je jednoduchý a výsledek je bohatě makový a vláčný.
**Ingredience:**
- 150 g mletého máku
- 150 g moučkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- vanilkový cukr (podle chuti)
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
2. Oddělte bílky od žloutků.
3. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny.
4. Do másla a cukru postupně přidávejte žloutky, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru a důkladně promíchejte.
5. Mletý mák smíchejte s moukou a práškem do pečiva.
6. Směs máku, mouky a prášku do pečiva postupně za stálého míchání přidávejte do máslého těsta.
7. Ve zvláštní míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
8. Opatrně vmíchejte sníh do těsta tak, abyste sníh neporušili a těsto bylo nadýchané.
9. Hotové těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy.
10. Pečte v předehřáté troubě přibližně 35 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a testovací špejle nevyjde čistá.
11. Po upečení nechte koláč vychladnout na mřížce.
**Tipy pro dokonalou Makovou stopadesátku:**
- Mák by měl být opravdu jemně mletý, aby bylo těsto krásně hladké.
- Před přidáním bílků do těsta se ujistěte, že jsou opravdu dobře ušlehané, to zaručí nadýchanost koláče.
- Pro extra citronovou chuť přidejte do těsta také trochu citronové šťávy.
- Koláč můžete po upečení polit rozpuštěnou čokoládou nebo posypat moučkovým cukrem pro dekorativní efekt.
- Pokud máte rádi vlhčí koláče, můžete do těsta přidat trochu mléka nebo smetany.
Užijte si přípravu i pochutnání na této tradiční a zároveň jednoduché dobrotě.