Maková štóla recept


Maková štóla recept.

Maková štóla je tradiční pečivo, které se v některých regionech peče zejména o vánočních svátcích, ale je vhodné i na jiné slavnostní příležitosti nebo prostě kdykoli máte chuť na něco sladkého s mákem. Zde je jednoduchý recept s tipy, jak na to.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 30 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- Špetka soli
- Citronová kůra z jednoho citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru (na mákovou náplň)
- 100 ml mléka (na mákovou náplň)
- 50 g rozpuštěného másla (na mákovou náplň)
- 1 vejce na potření štóly
- Rozinky, nasekané ořechy, kandované ovoce (volitelné)

Postup:
1. V míse smíchejte mléko (vlažné), cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek.
2. Do kvásku přidejte mouku, rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Nechte těsto na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím si připravte mákovou náplň. Mák smíchejte s moučkovým cukrem, mlékem a rozpuštěným máslem. Můžete přidat rozinky, nasekané ořechy nebo kandované ovoce dle chuti.
4. Vypracované těsto rozdělte na dvě části. Každou část rozválejte na obdélník, na který rovnoměrně rozetřete mákovou náplň.
5. Těsto s náplní zrolujte a vložte do připravené formy na pečení, kterou jste vymazali máslem a vysypali moukou.
6. Nechte štólu ještě asi 30 minut kynout, poté potřete rozšlehaným vejcem.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud není štóla zlatavá.
8. Po upečení nechte štólu chvíli vychladnout v formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro aromatickější náplň můžete do máku přidat trochu rumu nebo jiného oblíbeného likéru.
- Pokud máte rádi vláčnější náplň, můžete do máku přidat ještě trochu tvarohu.
- Štólu můžete po upečení potřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem pro krásný lesk a sladší chuť.
- Pokud štóla příliš rychle tmavne a není ještě upečená, přikryjte ji alobalom.

Tento recept je poměrně flexibilní, takže ho můžete přizpůsobit podle svých chutí a přidat další ingredience, které máte rádi. Užijte si pečení!