Maková hrnková buchta recept


Maková hrnková buchta recept.

Maková hrnková buchta je jednoduchý, ale velmi chutný dezert, který si můžete připravit během chvíle. Nemusíte vážit ingredience, protože vše odměříte pomocí jednoho hrnku. Tento koláč je vláčný, má intenzivní chuť a je ideální k dopolední kávě nebo jako svačina pro děti.

Ingredience:
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. V míse smíchejte mák, mléko, moučkový cukr a nechte chvíli odstát, aby mák nasál mléko.
3. Ve druhé míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva.
4. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s olejem a přidejte do mísy s mákem. Dobře promíchejte.
5. Bílky ušlehejte do pevného sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta společně s moukou. Snažte se zachovat co nejvíce vzdušnosti.
6. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut. Otestujte špejlí, zda je buchta upečená.
8. Nechte vychladnout a podávejte. Můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo ozdobit čokoládovou polevou.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru.
- Mák je možné předem namočit do mléka a nechat přes noc v lednici nabobtnat, buchta bude pak ještě vláčnější.
- Pokud máte rádi oříšky, můžete do těsta přidat nasekané vlašské ořechy nebo mandle pro křupavější texturu.
- Pro ještě bohatší chuť můžete mezi vrstvy těsta přidat tvarohovou nebo makovou náplň.
- Pokud chcete mít jistotu, že buchta se nepřipálí, můžete dno formy vyložit pečicím papírem.

Tato hrnková buchta je důkazem, že i s minimem námahy můžete připravit opravdu lahodný dezert. Experimentujte s přísadami a najděte svou oblíbenou variantu.