Maková bezlepková bábovka recept.
Ingredience:
- 200 g mletého máku
- 4 vejce
- 200 ml mléka (může být i rostlinné pro bezlaktózní variantu)
- 100 ml oleje
- 200 g moučkového cukru
- 250 g bezlepkové mouky (např. směs na pečení)
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte mletý mák, bezlepkovou mouku a prášek do pečiva.
2. Ve větší míse rozšlehejte vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pomalu do směsi přilévejte mléko a olej a důkladně promíchejte.
3. Do mokré směsi postupně za stálého míchání přidávejte suchou směs z prvního kroku až do hladka. Na závěr přidejte špetku soli.
4. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou (použijte bezlepkovou) nebo použijte pečicí papír, abyste zajistili, že se bábovka nelepí.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Pečení ověřte špejlí nebo dřevěným špejlem – bábovka by měla být uvnitř suchá.
6. Nechte bábovku vychladnout v formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Aby byla bábovka vláčnější, můžete do těsta přidat jablko nastrouhané na jemno nebo lžíci tvarohu.
- Pro výraznější chuť máku přidejte do těsta lžíci medu nebo javorového sirupu.
- Pokud máte rádi oříšky, zkuste do těsta přidat hrst nasekaných ořechů podle vaší chuti – vlašské, lískové nebo mandle se hodí obzvláště dobře.
- Pro dekoraci a dodání sladké chuti můžete bábovku po upečení a vychladnutí pocákát čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.