Makarony zapečené se sýrem a rajčaty recept


Makarony zapečené se sýrem a rajčaty recept.

Ingredience:
- 500 g makaronů (nejlépe penne nebo fusilli)
- 400 g čerstvých rajčat, nakrájených na kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g strouhaného sýra mozzarella
- 100 g strouhaného parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. V hrnci s osolenou vodou uvařte makarony al dente podle návodu na balení. Po uvaření je sceďte, ale pár lžic vody z vaření si nechte stranou.
3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte česnek. Restujte asi 1 minutu, dokud česnek nezačne vonět, ale nehnědne.
4. Přidejte nakrájená rajčata, sušené oregano, sůl a pepř. Vařte 5-10 minut, dokud se rajčata trochu nerozpadnou a vytvoří se omáčka.
5. Do omáčky vmíchejte uvařené makarony a pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření.
6. Polovinu makaronů s omáčkou přesuňte do zapékací mísy. Posypejte polovinou mozzarelly a parmezánu. Přidejte zbytek makaronů a opět posypejte zbylým sýrem.
7. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, než sýr na povrchu začne bublat a získá zlatavou barvu.
8. Nechte chvíli odpočinout před podáváním.

Tipy:
- Pro zvýraznění chuti přidejte do omáčky pár lžic červeného pesto nebo několik listů čerstvé bazalky.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do rajčatové omáčky trochu chilli vloček.
- K tomuto jídlu se skvěle hodí zeleninový salát nebo čerstvý bagetový chléb.
- Pro bohatší chuť můžete použít směs různých sýrů, například gouda nebo cheddar místo mozzarelly.
- Zkuste přidat do směsi uvařenou zeleninu, jako je brokolice nebo květák, pro zvýšení nutriční hodnoty jídla.