Majonéza z vařených žloutků recept


Majonéza z vařených žloutků recept
Majonéza z vařených žloutků je skvělá alternativa klasické majonézy z čerstvých syrových žloutků. Je to zdravější varianta a navíc nemusíte mít obavy z případného rizika spojeného s konzumací syrových vajec.

Ingredience
Potřebujete 3 vařené žloutky z tvrdě uvařených vajec, 1 lžičku hořčice, 1 lžičku citronové šťávy nebo bílého vinného octa, 150 ml rostlinného oleje, sůl a černý mletý pepř dle chuti.

Recept
Začněte tím, že vařené žloutky rozmačkáte vidličkou nebo je rozmixujte v mixéru pro hladší texturu. Přidejte hořčici, citronovou šťávu nebo ocet a dobře promíchejte. Pomalu, ve velmi tenkém pramínku, přilévejte olej a stále míchejte nebo mixujte, dokud směs nezačne houstnout a emulgovat. Bude to trvat několik minut. Nakonec ochuťte solí a pepřem.

Tipy
Pro lepší emulgaci používejte olej pokojové teploty a přidávejte jej opravdu postupně. Pokud je majonéza příliš hustá, můžete ji zředit trochou teplé vody. Pro aromatickou variaci můžete přidat trochu nakrájeného čerstvého bylinkového křenu, česneku nebo jemně nasekané zelené bylinky jako je petržel nebo pažitka. Pokud máte rádi pikantnější majonézu, přidejte trochu papriky nebo chilli.

Domácí majonéza z vařených žloutků se hodí jako zálivka do salátů, pomazánka na pečivo nebo jako dip. Dobrou chuť!