Majolka recept


Majolka recept.

Ingredience:
- vejce
- olej (nejlépe slunečnicový nebo řepkový)
- hořčice
- citronová šťáva nebo ocet
- sůl
- cukr (volitelně)
- bílý pepř (volitelně)

Recept:
1. Začneme tím, že vložíme do mixéru nebo hluboké nádoby (pokud používáme ponorný mixér) jeden celý žloutek a jedno celé vejce. Je důležité, aby byla vejce pokojové teploty.
2. Přidáme lžičku hořčice, trochu soli a (pokud chcete) špetku cukru a bílého pepře pro lepší chuť.
3. Zapneme mixér na nejnižší rychlost a postupně přiléváme olej. Začneme velmi pomalu, nejprve kapkou po kapce, dokud nezačne majonéza houstnout. Poté můžeme přidávat olej trochu rychleji.
4. Jakmile má majonéza požadovanou konzistenci, přidáme několik kapek citronové šťávy nebo octa a ještě chvíli promícháme, aby se vše dobře spojilo.
5. Ochutnáme a případně dochutíme solí, citronovou šťávou nebo octem.

Tipy:
- Pro světlejší majonézu používejte více žloutků a méně celých vajec.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat do majonézy česnek a připravit tak aioli.
- Pokud je majonéza příliš hustá, můžete ji ředit malým množstvím vody nebo citronové šťávy.
- Chcete-li získat pevnější konzistenci, používejte více oleje.
- Pro ochucenou majonézu můžete přidat bylinky jako je pažitka, petržel nebo jemně nasekaný kopr.
- Ukládejte v chladničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do týdne.