Maďarská bramborová polévka recept.
Maďarská bramborová polévka je tradiční jídlo, které je známé svou bohatou chutí a jednoduchou přípravou. Tato polévka je ideální na chladné dny, kdy zahřeje tělo i duši.
Ingredience:
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 petržel, oloupaná a nakrájená na kolečka
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1,5 l vody nebo vývaru
- Sůl a pepř dle chuti
- Klobása nebo uzené maso, nakrájené na kostičky (volitelné)
- Smetana a čerstvá petrželka pro ozdobu
Recept:
1. Na velkém hrnci zahřejte olej nebo sádlo a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
2. Přidejte česnek, mrkev, petržel a brambory. Restujte několik minut.
3. Ochutíme paprikou a kmínem, promícháme a ihned zalijeme vodou nebo vývarem, abychom zabránili připálení koření.
4. Přivedeme k varu a pak snížíme teplotu. Vaříme, dokud zelenina není měkká, přibližně 20 minut.
5. V případě užití, přidejte nakrájenou klobásu nebo uzené maso a vařte dalších 10 minut.
6. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
7. Podáváme teplou, ozdobenou smetanou a čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Pro zahuštění polévky můžete část brambor rozmačkat přímo v hrnci.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte trochu pálivé papriky nebo čili.
- Maďarská bramborová polévka je ještě lahodnější druhý den, když si chutě "sednou".
- Pro vegetariánskou verzi vynechejte klobásu nebo uzené maso a použijte zeleninový vývar.
Tato polévka je útulná a sycená, ideální pro sdílení s rodinou a přáteli. Užívejte si její bohaté chutě a teplo, které přináší.