Mačkané batáty s krůtími řízky a lehkým salátkem recept


Mačkané batáty s krůtími řízky a lehkým salátkem recept.

Ingredience:

Pro mačkané batáty:
- 4 střední batáty
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř dle chuti
- Špetka muškátového oříšku (volitelné)

Pro krůtí řízky:
- 4 krůtí řízky (prsa)
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo tymiánu

Pro lehký salát:
- 150 g směsi salátových listů
- 1 malá červená cibule, tenké plátky
- 1 rajče, nakrájené na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamico octa
- Sůl a pepř dle chuti

Recept:

Mačkané batáty:
1. Batáty omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je vařit do osolené vody, dokud nejsou měkké, asi 20 minut.
2. Vodu slijte a batáty promačkejte. Přidejte máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Dobře promíchejte.

Krůtí řízky:
1. Krůtí řízky osolte a opepřete. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej s česnekem a rozmarýnem.
2. Řízky opečte z každé strany dozlatova, asi 3-4 minuty na každou stranu, nebo dokud nejsou uvnitř hotové.

Lehký salát:
1. V misce smíchejte salátové listy, cibuli a rajče.
2. Přidejte olivový olej a balsamico ocet. Ochutnejte solí a pepřem. Promíchejte.

Tipy:
- Pro extra chuť můžete do mačkaných batátů přidat lžíci medu nebo javorového sirupu.
- Pokud máte raději pikantnější jídlo, přidejte do salátu trochu nakrájených čerstvých chilli papriček.
- Pro zdravější verzi krůtích řízků je můžete také grilovat místo pečení na pánvi.
- Jako obměnu můžete místo balsamico octa použít citronovou šťávu pro osvěžující chuť salátu.

Tento recept kombinuje sladkou chuť batátů s jemným krůtím masem a svěžím salátem, což poskytuje vyvážené a nutričně bohaté jídlo.