Machshi z cukety nebo z lilku recept.
Machshi je tradiční arabské jídlo, které se skládá z plněných zelenin jako jsou cukety nebo lilek. Zde je recept na přípravu machshi s cuketami nebo lilky.
Ingredience
1 kilogram malých cuket nebo lilky
250 gramů mletého masa hovězího nebo jehňecího
1 šálek rýže
1 malá cibule, nadrobno nakrájená
2 stroužky česneku, rozdrcené
1 lžíčka soli
1/2 lžíčky černého pepře
1/2 lžíčky mletého skořicového prášku
1/4 lžíčky mletého hřebíčku
1/4 lžíčky mletého muškátového oříšku
Olivový olej
2 šálky vody nebo vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
Postup
1. Cukety nebo lilky omyjte a odřízněte horní i spodní část Každou cuketu nebo lilek vydlabejte tak, aby vznikla dutina, kterou později naplníte.
2. V míse smíchejte mleté maso, rýži, cibuli, česnek, sůl, černý pepř, skořici, hřebíček a muškátový oříšek Spojte všechny ingredience dohromady.
3. Naplňte vydlabané cukety nebo lilky masovou směsí Neplňte je úplně do vrchu, neboť rýže se během vaření rozpíná.
4. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte rajčatový protlak Osmažte krátce, poté přidejte vodu nebo vývar a nechte vařit.
5. Do hrnce vložte naplněné cukety nebo lilky Tak aby byly pokryté tekutinou Přikryjte a vařte na středním ohni asi 40 minut, dokud zelenina a rýže nejsou měkké.
Tipy
Pokud chcete machshi učinit vegetariánskou verzí, nahraďte mleté maso směsí z dalších druhů zeleniny, ořechů a možná i trochu rozinek pro sladký nádech.
Při vaření machshi se ujistěte, že voda nevyvaří příliš rychle Přidejte trochu vody, pokud je to potřeba, aby zelenina zůstala šťavnatá a nepřipálila se.
Podávejte machshi s jogurtem nebo jednoduchým salátem pro osvěžující kontrast.
Můžete experimentovat s různými kořenícími směsmi pro změnu chuti, například přidáním koriandru nebo papriky.