Mac and cheese s chřestem a hráškem recept.
Ingredience:
- 500g těstovin (ideálně macaroni)
- 250g chřestu
- 150g zeleného hrášku (může být mražený)
- 2 stroužky česneku
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 500ml plnotučného mléka
- 200g strouhaného sýra cheddar (nebo jiného tučného sýra dle chuti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Muškátový oříšek (nepovinné)
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu do poloměkka, aby zůstaly pevné a "al dente". Slijte a odložte stranou.
3. Chřest očistěte, odstraňte dřevnaté konce a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Ve středně velkém hrnci přiveďte k bodu varu vodu, osolte ji, přidejte chřest a hrášek. Blanchujte asi 2-3 minuty. Poté zeleninu sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
4. V jiném hrnci rozpusťte máslo na středním ohni, přidejte nadrobno nakrájený česnek a restujte asi minutu, dokud česnek nezměkne. Poté přisypte mouku a míchejte asi 2 minuty, aby se vytvořila světlá roux.
5. Pomalu přilévejte mléko, stále míchejte, aby se předešlo tvorbě hrudek. Když je směs hladká, vařte ji na nízké teplotě, dokud nezhoustne.
6. Přidejte do směsi nastrouhaný sýr (necháme si trochu na posypání) a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a směs není hladká. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
7. Do sýrové směsi vmíchejte uvařené těstoviny, chřest a hrášek. Přeneste směs do zapékací mísy, posypte zbylým sýrem.
8. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud vrch nezíská zlatavou barvu.
9. Před podáváním nechte chvilku odpočinout. Před podáváním můžete posypat čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro křupavější vrstvu můžete před pečením posypat jídlo mixem strouhanky a rozpuštěného másla.
- Experimentujte s různými druhy sýra pro změnu chuti.
- Chřest a hrášek můžete obměnit jinou zeleninou dle sezóny nebo preferencí.
- Pro extra bohatost chuti můžete do sýrové směsi přidat trochu smetany.