Lupice recept


Lupice recept.

Lupice jsou tradiční české pečivo, které se často podává k jídlu nebo jako pochoutka k pivu. Vyznačují se svojí křupavostí a specifickou chuťí. Příprava není složitá, a tedy se pustíme do toho!

- Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 balení sušeného droždí (7 g)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 vejce na potření
- Kmín, hrubá sůl, sezamová semínka nebo jiná semena na posypání

- Recept
1. Do velké mísy prosejeme mouku a smícháme ji se solí.
2. V menší misce smícháme vlažnou vodu, cukr a sušené droždí. Necháme asi 10 minut odstát, dokud směs nezačne pěnit.
3. K mouce přidáme připravenou droždí směs a olivový olej. Zpracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody. Pokud je naopak příliš lepivé, přisypte mouku.
4. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Vykyneuté těsto rozdělíme na menší kousky a z každého utvoříme dlouhý váleček, který poté formujeme do tvaru lupinků.
6. Předehřejeme troubu na 180 °C.
7. Lupinky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme dle chuti kmínem, hrubou solí, sezamovými semínky nebo jinými semeny.
8. Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut nebo dokud nejsou lupinky zlatavé a křupavé.
9. Po upečení necháme lupinky vychladnout na mřížce.

- Tipy
- Přidání lžíce medu nebo javorového sirupu do těsta může lupinkám dodat zajímavou chuťovou notu.
- Pro křupavější lupinky můžete těsto nechat kynout i déle, klidně až 2 hodiny.
- Lupinky můžete před pečením potřít také olivovým olejem namísto vejce, což dodá jiný druh lesku a chuť.
- Experimentujte s různými druhy semínek na posypání. Každý druh dodá lupinkám jiný charakter.

Příprava lupinek je jednoduchá a výsledek stojí za to. Vychutnejte si je jako snack k večernímu filmu, nebo jako chutný doplněk k hlavnímu jídlu.