Lososový salát s citrónovým sorbetem recept.
**Ingredience**
Pro lososový salát:
- 200 g čerstvého lososa
- 100 g salátové směsi (např. rukola, baby špenát)
- 50 g červené cibule, tenké plátky
- 50 g cherry rajčátek, rozpůlených
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olivový olej na pokapání
Pro citrónový sorbet:
- 250 ml vody
- 200 g cukru
- 250 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy (asi 4–5 citrónů)
- 1 lžička citrónové kůry
**Recept**
1. Začneme přípravou citrónového sorbetu. V malém hrnci přivedeme k varu vodu a cukr, dokud se cukr úplně nerozpustí. Odstavíme z ohně a necháme směs vychladnout.
2. Do vychladlé sirupové směsi přidáme citrónovou šťávu a kůru. Dobře promícháme.
3. Směs přelijeme do formy na zmrzlinu a dáme zamrazit nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc.
4. Pro lososový salát nejprve lososa nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na talíř.
5. Salátovou směs, červenou cibuli, cherry rajčátka a avokádo promícháme a rozložíme na lososa.
6. Salát lehce osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
7. Podáváme s kopečkem citrónového sorbetu na vrchu salátu.
**Tipy**
- Lososa můžete mírně osolit a nechat chvíli odležet v lednici, aby byl chutnější.
- Pro extra svěžest můžete do salátu přidat několik lístků máty nebo bazalky.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do salátu několik kapek tabaska nebo šťávu z limetky.
- Sorbet bude mít jemnější texturu, pokud ho během mrazícího procesu každou hodinu promícháte.
- Pro zdravější variantu sorbetu můžete část cukru nahradit medem nebo agávovým sirupem.