Lososový dortík recept
Lososový dortík
Ingredience:
Losos uzený 200 g
Máslo 100 g
Smetana ke šlehání 200 ml
Želatina 10 g
Citron 1 ks
Pečivo nebo toastový chléb
Kopr nebo pažitka na ozdobu
Sůl a pepř
Recept:
Začneme tím, že si připravíme formu na dortík, ideálně použijeme kulatou formu o průměru 20 cm, kterou vyložíme potravinovou folií. Uzený losos nakrájíme na menší kousky. V malém hrnci rozmícháme želatinu ve trošce vody a necháme ji nabobtnat. Poté ji zahřejeme, dokud se úplně nerozpustí, ale nenecháme ji vařit. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a poté ho utřeme do hladka. Přidáme losos, želatinu a vymačkanou šťávu z citronu. Vše důkladně promícháme. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně ji vmícháme do lososové směsi. Ochutíme solí a pepřem. Směs nalijeme do připravené formy a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc.
Tipy:
Dortík může být servírován jako předkrm nebo lehká večeře. Podávejte s čerstvým pečivem nebo toastem. Pro zvýraznění chuti můžete přidat na vrch nasekanou pažitku nebo kopr. Dortík je možné ozdobit i tenkými plátky citronu nebo kapary. Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete do směsi přidat trochu hořčice nebo wasabi.