Losos ve smetanové omáčce recept.
Losos ve smetanové omáčce je skvělým způsobem, jak připravit toto oblíbené rybí maso. Smetanová omáčka dodá lososu bohatou a lahodnou chuť. Zde je jednoduchý recept, jak na to, včetně několika tipů, které zaručí, že váš losos bude vždy dokonalý.
- Ingredience
- 4 filety lososa (asi 150 g každý)
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- Čerstvý kopr pro ozdobu
- Recept
1. Lososové filety očistěte, osušte papírovými utěrkami, posolte a opepřete z obou stran.
2. Na středně vysoký plamen rozpalte na pánvi olivový olej. Přidejte lososové filety kůží dolů a smažte asi 3-4 minuty, dokud kůže nezkřehne. Poté filety otočte a smažte další 2-3 minuty. Hotové filety přeneste na talíř.
3. Na zbývajícím oleji na pánvi zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nadrcený česnek a restujte další 1-2 minuty.
4. Přilijte smetanu, přidejte dijonskou hořčici a promíchejte. Omáčku nechte na mírném ohni zhoustnout asi 3-5 minut. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a ochutnejte. Podle potřeby dosolte a dopepřete.
5. Lososové filety vraťte zpět do pánve s omáčkou a na mírném ohni prohřejte asi 1-2 minuty.
6. Podávejte lososa polévaného smetanovou omáčkou a ozdobeného čerstvým koprem.
- Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžete do omáčky přidat trochu bílého vína. Přilijte ho před přidáním smetany a nechte alkohol odpařit.
- Pokud preferujete hustší omáčku, můžete k smetaně přidat trochu rozpuštěného másla smíchaného s moukou.
- Aby byl losos šťavnatý, nepřesmažujte ho. Doba vaření se může lišit v závislosti na tloušťce filetů.
- Losos ve smetanové omáčce je výborný s různými přílohami, jako jsou vařené brambory, rýže nebo čerstvá zelenina.
Užijte si tento lahodný pokrm jako součást vašeho slavnostního oběda nebo večeře.