Losos steak s omáčkou z krevet recept.
- Ingredience
- 2 filety lososa (asi 150g každý)
- 200g krevet, oloupaných a očištěných
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo kopr pro ozdobu
- Recept
1. Na středně vysokém ohni rozehřej olivový olej na pánvi. Osol a opepř lososové filety a polož je na pánvi kůží dolů. Smaž přibližně 3-4 minuty, dokud kůže nezkřehne, pak filety otoč a smaž další 3-4 minuty, nebo dokud losos není uvnitř pevný na dotek. Vyjměte losos z pánve a odložte stranou.
2. Na stejné pánvi přidej másl a nech rozpustit. Přidej česnek a krátce restuj, dokud nezpříjemní. Vlož krevety a smaž je, dokud nebudou růžové a uvařené, což obvykle trvá asi 2-3 minuty. Poté krevety vyjměte a odložte k lososu.
3. Do pánve vlož smetanu a nechav mírně zhoustnout, téměř 2-3 minuty. Vrať krevety zpět do pánve, promíchej s omáčkou a ohřej všechno dohromady.
4. Lososové filety podávej s omáčkou z krevet. Na závěr ozdob čerstvou petrželí nebo koprem.
- Tipy
- Pro intenzivnější chuť omáčky můžete přidat trochu bílého vína nebo rybího vývaru, než přidáte smetanu.
- Pokud máte raději hustší omáčku, můžete směsi před přidáním krevet přidat trochu rozpuštěné kukuřičné moučky rozpuštěné ve vodě.
- Aby byla kůže na lososovi opravdu křupavá, před smažením ji dobře osušte papírovým ručníkem a pánvi dejte dostatek času, aby se pořádně rozpálila.
- Nebojte se experimentovat s bylinkami v omáčce – místo petržele nebo kopru můžete vyzkoušet třeba pažitku nebo bazalku pro jiný nádech chuti.