Losos se smetanovou omáčkou recept


Losos se smetanovou omáčkou recept.

Recept na lososa se smetanovou omáčkou je jednoduchý na přípravu a výsledkem je lahodné a elegantní jídlo, které potěší na jakékoliv večeři. Zde je postup, jak připravit toto vynikající jídlo.

Ingredience:
- 4 filety lososa
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 200 ml smetany na vaření (33 %)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného
- 1 lžíce citronové šťávy
- Na ozdobu koprové větvičky a plátky citronu

Recept:
1. Lososové filety osolte a opepřete dle chuti. Na středně vysokém ohni rozehřejte pánev a přidejte olivový olej.
2. Přidejte lososové filety na pánev kůží dolů a smažte asi 4 minuty, dokud kůže nezkřehne. Poté filety otočte a smažte další 3 minuty, nebo dokud nejsou filety uvařené dle vaší preference. Uvařené filety dejte stranou.
3. Na stejné pánvi snižte teplotu na střední, přidejte trochu dalšího olivového oleje, pokud je třeba, a přidejte cibuli. Restujte, dokud nezměkne, asi 2 minuty. Přidejte česnek a restujte další minutu.
4. Přilijte smetanu, přidejte hořčici a promíchejte. Nechte omáčku zhoustnout na mírném ohni, občas promíchejte, asi 5 minut.
5. Do omáčky přidejte kopř a citronovou šťávu, promíchejte a chvíli povařte. Omáčku ochutnejte a podle potřeby dochutí přidáním další soli, pepře nebo citronové šťávy.
6. Omáčku rozlijte na talíře, na omáčku položte uvařené filety lososa. Jídlo ozdobte koprovými větvičkami a plátky citronu.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete použít kouřenou sůl místo obyčejné.
- Pokud máte rádi více pikantní chutě, přidejte do omáčky špetku červené papriky.
- Toto jídlo se skvěle hodí k vařeným bramborům, pečeným bramborám nebo dokonce k lehkému salátu.

Tento recept na lososa se smetanovou omáčkou je nejen chutný, ale i vizuálně atraktivní, což ho činí ideálním jídlem pro speciální příležitosti nebo když chcete někoho potěšit skvělým domácím pokrmem.