Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou recept.
Ingredience:
- 4 filety lososa (po 150-200 g každý)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 šálek smetany na vaření (nebo smetanového krému)
- 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžíce nasekaného čerstvého petrželového listu
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky červené papriky
Recept:
1. Začněte předehřátím pánve na středně vysokou teplotu a předehřátím trouby na 200 stupňů Celsia.
2. Losos osolte a opepřete z obou stran. V pánvi na olivovém oleji opečte lososy, s kůží dolů, asi 3-4 minuty, dokud kůže nezkřehne. Pak lososy otočte a opečte z druhé strany další 2 minuty. Opečené lososy přeneste do pekáčku a dejte do trouby péct na 6-8 minut, nebo dokud není losos upečený dle vaší preferovánce.
3. Zatímco se losos peče, připravte omáčku. Na stejné pánvi, kde jste opečeli lososa, přidejte nasekaný česnek a krátce restujte, dokud nezměkne a nezačne vonět. Pak přilijte smetanu, přidejte parmezán, papriku, kopr, petržel a šťávu z citronu. Omáčku nechte chvíli povařit na mírném ohni, dokud se nespojí a nezačne lehce houstnout.
4. Hotovou omáčku ochutnejte a podle potřeby dooste.
5. Lososy vyjměte z trouby a přelijte připravenou omáčkou. Pokud chcete, můžete ozdobit čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pokud preferujete hustší omáčku, můžete do ní vmíchat lžičku kukuřičného škrobu rozpuštěného v troše vody.
- Pro jemnější chuť omáčky můžete použít místo smetany na vaření i smetanu k snědení.
- Tuto jídlo skvěle doplní vařené brambory nebo čerstvý pečený chléb, kterým si můžete omáčku příjemně zamáčet.
- Nebojte se experimentovat s bylinkami v omáčce. Místo kopru a petržele můžete použít také pažitku nebo čerstvý tymián pro odlišnou chuťovou variaci.