Losos s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší recept


Losos s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší recept.

Ingredience:

Losos:
- 4 filety lososa (každá přibližně 150g)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Růžičková kapusta:
- 400 g růžičkové kapusty, očištěné a rozpůlené
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Bramborová kaše:
- 800 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Recept:

1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Brambory dejte vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké, přibližně 15-20 minut.
3. Mezitím na plechu promíchejte růžičkovou kapustu s olivovým olejem, solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje, přibližně 20 minut.
4. Losos osolte, opepřete a potřete z obou stran olivovým olejem. V rozpálené pánvi na středně vysoké teplotě opečte lososa z každé strany 3-4 minuty, nebo dokud nebude zlatavý a uvnitř jasně růžový.
5. Když jsou brambory hotové, sceďte je a vrátíte zpět do hrnce. Přidejte máslo, mléko, sůl a pepř, a pomocí bramborového lisu nebo mixéru je ušlehejte do hladka.
6. Na talíři servírujte lososa s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť růžičkové kapusty můžete před pečením přidat trochu jemně nasekaného česneku nebo kapku javorového sirupu.
- Bramborovou kaši můžete obohatit směsí bylinek dle vlastní chuti nebo přidáním trochy smetany pro krémovější konzistenci.
- Losos se může také grilovat na grilu místo pečení v troubě, což mu dodá jemně uzený nádech.
- Pokud máte rádi pikantní, můžete losos před pečením marinovat v olivovém oleji s chilli vločkami.