Losos s restovanou zeleninou recept


Losos s restovanou zeleninou recept.

Ingredience:
- 4 filety lososa (asi 200 g každý)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 brokolice, rozdělená na růžičky
- 2 mrkve, nakrájené na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička sezamových semínek na ozdobu

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Lososové filety osolte, opepřete a položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte 1 lžící olivového oleje. Pečte v předehřáté troubě 12-15 minut nebo dokud losos nebude upečený dle vaší chuti.
3. Mezitím na velké pánvi na středně vysokém ohni zahřejte zbývající olivový olej. Přidejte brokolici a mrkev. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále si zachová svou křupavost.
4. Přidejte červenou papriku a česnek, restujte další 2 minuty.
5. Ve malé misce smíchejte sójovou omáčku, med a sezamový olej. Směs přilijte na zeleninu na pánvi. Dobře promíchejte a vařte další 2 minuty.
6. Upečeného lososa servírujte s restovanou zeleninou. Před podáváním pokapejte sezamovým olejem a posypte sezamovými semínky.

Tipy:
- Aby losos zůstal šťavnatý, nepečte ho příliš dlouho. Ideální je, když uvnitř zůstane lehce růžový.
- Pro intenzivnější chuť zeleniny můžete přidat k restování lžičku balzamikového octa.
- Tento recept je flexibilní, takže můžete použít jakoukoli zeleninu, která vám chutná nebo je právě dostupná. Dobře funguje i cuketa, lilek nebo čerstvý špenát.
- Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte do směsi sójové omáčky trochu čerstvého nebo sušeného chilli.