Losos s pórkem recept


Losos s pórkem recept.

Ingredience:
- 4 filety lososa (asi 150-200 g každá)
- 2 středně velké pórky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Pórky očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
3. Na pánvi na středně silném ohni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte pórky a česnek, osolte a opepřete dle chuti. Restujte, dokud pórky nezměknou, asi 5 minut. Poté odstavte z ohně.
4. V malé misce smíchejte med, sójovou omáčku a dijonskou hořčici.
5. Lososové filety osolte a opepřete. Na druhé pánvi rozehřejte zbývající olivový olej a na středně vysokém ohni opečte lososa z každé strany asi 2 minuty, dokud není na povrchu zlatavý.
6. Přesuňte lososa do zapékací mísy. Na losos rozložte restovaný pórek a přelijte připravenou medovo-hořčičnou směsí.
7. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10-12 minut, nebo dokud losos není upečený dle vaší chuti.
8. Před podáváním pokapejte filety šťávou z citronu.

Tipy:
- Pro křupavější kůrčičku můžete lososa před dokončením v troubě krátce grilovat.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do medovo-hořčičné směsi trochu chilli nebo kajenského pepře.
- K lososu s pórkem výborně pasuje vařená rýže nebo pečené brambory.
- Pro zvýraznění chuti můžete do směsi na pórek přidat trochu bílého vína a nechat alkohol vyvařit.
- Nezapomeňte lososa nechat odpočinout pár minut po vyjmutí z trouby, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.