Losos s bazalkovým kuskusem recept


Losos s bazalkovým kuskusem recept.

Losos s bazalkovým kuskusem je jednoduché a chutné jídlo, které potěší milovníky ryb a zdravé kuchyně. Zde je postup, jak toto jídlo připravit.

Ingredience:

- 4 filety lososa
- 200 g kuskusu
- Hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron
- 1 stroužek česneku
- 250 ml zeleninového vývaru

Recept:

1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Lososové filety opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovým ubrouskem. Ochutnejte solí a pepřem.
3. Položte losos na pečicí papír a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, až bude losos pevný na dotek a snadno se rozpadá.
4. Mezitím si připravte kuskus. V malém hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu. Přidejte kuskus, zamíchejte, odstavte z ohně a nechte 5 minut stát s pokličkou, dokud kuskus není měkký.
5. Nakrájejte bazalku a česnek na jemno. Smíchejte je s olivovým olejem a šťávou z půlky citronu. Tuto směs přidejte do uvařeného kuskusu, dobře promíchejte.
6. Kuskus ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo okořeňte.
7. Na talíře rozdělte kuskus a na něj položte pečené filety lososa.
8. Můžete ozdobit plátky zbylého citronu a posypat čerstvou bazalkou.

Tipy:

- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do bazalkového kuskusu trochu chilli vloček.
- Losos bude šťavnatější, pokud ho během pečení několikrát pokapete vypečenou šťávou.
- K tomuto jídlu se skvěle hodí lehký zeleninový salát nebo pečená zelenina.
- Experimentujte s bylinkami v kuskusu - kromě bazalky může být vynikající i čerstvá petržel nebo koriandr.

Tento recept na lososa s bazalkovým kuskusem je skvělým příkladem, jak můžete snadno připravit zdravé a chutné jídlo, které zasytí a potěší celou rodinu.