Losos na francouzský způsob recept.
Ingredience:
- 4 filety lososa (každý cca 150-200 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 malá cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 ml smetany na vaření (30-33 % tuku)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného estragonu (nebo 1 lžíce čerstvého, nasekaného)
- Šťáva z 1/2 citronu
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo kopr)
Recept:
1. Lososové filety osolte a opepřete z obou stran. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně silném ohni.
2. Přidejte lososové filety na pánev a opékejte z každé strany 3-4 minuty, dokud nebudou křupavé a uvnitř stále šťavnaté. Pak je přeneste na talíř a přikryjte alobalovou fólií, aby zůstaly teplé.
3. Na stejnou pánev přidejte trochu dalšího oleje, pokud je to nutné, a vhoďte nakrájenou cuketu. Restujte 2-3 minuty, dokud mírně nezměkne. Přidejte česnek a restujte dalších 30 sekund.
4. Přilijte smetanu, přidejte dijonskou hořčici, estragon a šťávu z citronu. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni 2-3 minuty, dokud omáčka trochu nezhoustne. Ochutnejte a podle potřeby dochutěte solí a pepřem.
5. Na talíře rozdělte smetanovou omáčku s cuketou, na ni položte lososové filety a ozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte hned.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť přidejte do smetanové omáčky trochu bílého vína a nechte alkohol vyvařit, než přidáte smetanu.
- Tento recept se skvěle hodí s různými přílohami, jako jsou vařené brambory, čerstvý salát nebo pečivo.
- Pokud máte rádi více zeleniny, můžete k cuketě přidat i nakrájené cherry rajčata nebo špenát.
- Nezapomeňte losos nevařit příliš dlouho, aby zůstal šťavnatý a chutný.