Losos a krémové citronové brambory recept.
Ingredience:
Pro lososa:
- 4 filety lososa (asi 150 g každá)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Pro krémové citronové brambory:
- 800 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 150 ml smetany na vaření
- Šťáva z 1 citronu
- Kůra z 1 citronu
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petrželka, na ozdobu
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
2. Osušte filety lososa papírovou utěrkou. Filety potřete olivovým olejem a osolte a opepřete podle chuti.
3. Lososa vložte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, nebo dokud není ryba průhledná a snadno se rozpadá.
4. Mezitím si připravte brambory. Brambory vložte do velkého hrnce, přikryjte vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 15-20 minut, dokud nejsou měkké.
5. Sceděte vařené brambory a vrátíte je zpět do hrnce. Přidejte smetanu, česnek, citronovou šťávu a kůru. Brabory rozmačkejte, dokud nebudou hladké. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
6. Lososa podávejte s krémovými citronovými bramborami, ozdobené čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Aby byl losos šťavnatější, nepečte ho příliš dlouho. Doba pečení se může mírně lišit v závislosti na síle filetů.
- Pro intenzivnější citronovou chuť přidejte do brambor více citronové šťávy nebo kůry.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do brambor trochu červené papriky nebo jemně nasekané čerstvé chilli papričky.
- Výběr kvalitního olivového oleje a čerstvých ingrediencí značně ovlivní celkovou chuť pokrmu.