Lněné sádlové rohlíky recept.
Ingredience pro lněné sádlové rohlíky zahrnují 500 g hladké mouky, 250 g sádla, 2 žloutky, 100 ml mléka, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru, 1 balíček suchého droždí (7g), a dále lněné semínko pro posypání.
Recept na přípravu lněných sádlových rohlíků začíná tím, že do teplého mléka přidáte cukr a droždí, necháte vzejít kvásek. V míse smícháte mouku, sůl, žloutky a sádlo. Přilijete kvásek a vypracujete hladké těsto. Těsto necháte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozdělíte na menší části, z kterých vyválíte dlouhé válečky, jež tvarujete do formy rohlíků. Rohlíky poté pokladete na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a posypete lněnými semínky.
Pečete v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia přibližně 15-20 minut, dokud rohlíky nejsou zlatavé.
Tipy pro dokonalé lněné sádlové rohlíky:
1. Sádlo ve výrobě rohlíků zaručuje jejich křehkost a jemnost. Ujistěte se, že je sádlo dobře vychlazené před použitím.
2. Kvásek nechte vzejít na teplém místě, aby aktivace droždí byla co nejefektivnější.
3. Při tvarování rohlíků se snažte o konzistentní velikost, aby se všechny pekly rovnoměrně.
4. Rohlíky před pečením potřete vajíčkem smíchaným s mlékem, to jim dodá krásný lesklý povrch.
5. Pečení s parou (pokud vaše trouba na to má funkci) může pomoci rohlíkům lépe se vyvinout a získat křupavější kůrku. Pokud takovou funkci trouba nemá, můžete do trouby na spodní patro vložit nádobu s vodou.