Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem recept
Ingredience:
200 ml podmáslí
1 vejce
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce cukru
1 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
100 g borůvek
javorový sirup na podávání
Recept:
V míse smíchejte podmáslí, vejce, rozpuštěné máslo nebo olej a cukr. V jiné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Mouku postupně přidávejte do mokrých ingrediencí a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte borůvky.
Na pánvi rozehřejte trochu másla nebo oleje na střední teplotu. Lžící kladte malé množství těsta na pánev a smažte, dokud nebudou po obou stranách zlatavé a na povrchu se objeví bublinky. Lívance otočte a dopečte z druhé strany.
Tipy:
Pokud nemáte podmáslí, můžete použít kefír nebo zakysanou smetanu ředěnou vodou. Pro extra nadýchané lívance můžete přidat do těsta šlehačku. Místo borůvek můžete použít i jiné ovoce, jako jsou maliny nebo nakrájené jahody. Javorový sirup můžete nahradit medem nebo ovocným sirupem dle vaší chuti.